We zitten er middenin!

Rudolf Setz, diaconaal consulent van onze kerken schreef in het Kerkblad voor het Noorden een mooi artikel over hoe hij de corona-tijd ervaart. Hij schrijft het voor mij in elk geval heel herkenbaar. Maar laat ik wat stukjes eruit citeren:

• Wat me opvalt is dat mensen de coronacrisis zo verschillend ervaren. De een ziet de maatregelen van de overheid als een complot. De ander wil weer uit volle borst zingen in de kerk en nog iemand anders is angstig en blijft thuis om niet in een groep het virus op te lopen.
  • Op een Facebookgroep voor predikanten en pastores werd de vraag gesteld: 'Met welke emotie begin je vooral aan het nieuwe kerkelijke seizoen?'… Veel predikanten gaven aan dat ze bezorgd zijn. Er is zoveel niet duidelijk ... De vanzelfsprekendheid is weggevallen... De zondag krijgt een andere invulling. Veel diensten worden gestreamd. Maar blijven gezinnen met kinderen en jongeren op deze manier verbonden?
  • Ik vind die anderhalvemeter-samenleving niet passen bij de cultuur en de waarden van de kerk. We zijn in de kerk toch van nabijheid en verbondenheid met elkaar en met God? En juist die nabijheid kunnen we niet beleven op de manier waarop we dat gewend waren. Toch geloof ik dat we door deze crisis gaan komen.

Hij eindigt dan met een viertal suggesties die ik zonder zijn uitwerking doorgeef. Ze hebben mij aan het denken gezet. Ik denk, hoop dat ik niet de enige zal zijn…

1. Houd contact en bevraag elkaar
  2. Houd het doel voor ogen
  3. Zoek samen God
  4. Maak keuzes en geef duidelijkheid waar mogelijk

Het hele artikel is hier te lezen.

06-12-2020

13-12-2020