Franse kerken optimistisch in coronatijd

In Nederland werden de coronabeperkingen beleefd als ‘minder, minder, minder’. Wat eerst normaal was, mocht ineens niet meer: van onbeperkte toegang ging het naar maximaal 100, en via maximaal 30 zelfs naar 0 bezoekers en alleen online kerkdiensten. Het actieve kerkelijke leven kwam stil te vallen.

Heel anders was dat in de kleine Franse gereformeerde kerken.

Ook deze kwetsbare kerkengroep had last van de lockdown - maar reageerde er heel optimistisch op. Projecten die in het voorjaar niet konden doorgaan, werden niet afgelast maar verplaatst naar het najaar. Het evangelisatieproject in St. Hilaire de Brethmas moest geannuleerd worden - maar het geld dat vanuit Nederland werd gedoneerd zette men in om bijzondere kerkdiensten te organiseren: een themabespreking gecombineerd met een bijzondere stijl van muzikale begeleiding.

En nu er ruimte is voor versoepelingen, wordt er vol op ingezet om het project De Luther à Luther King van Son et Lumière ‘gewoon’ door te laten gaan in Alès op 16, 17 en 18 juli.

Zo laten de Franse kerken zien hoe ze zich bewust zijn van hun missionaire taak en hoe ze die vormgeven. Voor een deel actief naar buiten gericht, voor een deel ook ‘dicht bij huis’.

Het bijzondere is dat deze aanpak bleek aan te spreken: in de kerkdiensten van St. Hilaire de Brethmas kwamen meer dan 20 mensen van buiten de kerk! In Nederland dromen we er van, in Frankrijk wordt het werkelijkheid. De Geest van Pinksteren werkt zichtbaar in harten van mensen, zodat ze nieuwsgierig worden.

Misschien kun en ga je deze zomer alweer op vakantie in je geliefde Frankrijk, misschien ook nog niet. Hoe dan ook: laat je bemoedigen door het optimisme van deze broeders en zusters. En waar mogelijk: bemoedig hen door je aanwezigheid.

à Dieu!

Meer weten? Kijk op www.ssgkf.nl of op onze Facebookpagina.